keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Kalevan päivän juhla 28.2.2018

Öinen - 22 °C pakkanen oli laskenut miinus kolmeentoista, kun Sammatin Sampaalassa alkoi Sampoyhdistys ry:n perinteinen Kalevalan päivän juhla. Tienoo oli lumivaipan alla, joten helmikuun keli oli sellainen kuin sen kuuluukin olla.

Paikkarin Martat pitivät huolen, että juhlavieraat saivat maukkaat kahvit ja kakun ennen varsinaisen tilaisuuden alkua. Puheensorina Sammatin Sampaalan "tuvan" puolella oli kotoinen ja myös sekin perinteinen.
Tilaisuuden juontajana toimi monelle sammattilaiselle tuttu Tuomo Laine (kuvassa oikealla). Juhlaväen toivotti tervetulleeksi Sampoyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Iivonen ja juhlapuheen piti FM Jaakko Kivistö (kuvassa keskellä) otsikolla "Sakari Topelius 200 vuotta, Elias Lönnrotin ja Topieliuksen kohtaamisia, kansanrunoudesta ja työstä". Saimme kuulla mm. Lönnrotin ja Topelius kuuluivat molemmat Lauantaiseuraan, jonka perusti yliopiston opiskelijat ja nuoret opettajat yhdessa vuonna 1930.   Lönnrotin elellessä Nikun talossa, asui häntä 16 vuotta nuorempi Topelius Karjalohjalla ja perimätiedon mukaan he kävivät toistensa luona kylässä.
Kalevalan päivän juhla aloitettiin laulamalla yhdessä Kalevalainen vieraan tervehdys: Kamanat kohottukohot, lakin päästä laskematta...", Juhlaväki sai tukea laululleen Sibeliuslukion lahjakkaasta lauluryhmä Kaikuisasta, jonka jäseniä ovat: Sampo Westerberg, Vilja Westerberg, Liisa ja Elisa. *)

Juhlan kruunasi lopuksi Kaikuisan esittämät kaksi Susannna Ahosen teosta: Lehmä ja Kaiku. Lehmä oli koskettava niin sanoiltaan kuin säveleltään. Kaikuisaa olisi kuunnellut mielellään enemmänkin. Toivotaan, että saamme heidät Sammattin vielä uudemman kerran. Ehkäpä Sampojuhlille?

*) Pahoittelen, että Liisan ja Elisan sukunimet unohtuivat. (Kommenttikenttään voi jättää viestiä, jos joku tietää heidän nimensä, niin täydennän tekstiä.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti