sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Löytyykö Sammatin Luskalan kylässä vanha kalmisto?


Oheinen teksti on julkaistu Länsi-Uusimaassa 1920-luvun puolivälissä:

Vanha taru on kertonut, että Luskalan kylässä sijaitsevan edesmenneen K. Enqvistin asuntomökin lähellä sijaitsisi vanha hautuumaa. Ainoastaan ani harvat vanhemmat seurakunnan asukkaat ovat kuitenkin vaan olleet asiasta jonkunverran tietoiset, eikä kukaan ole sen enempää kiinnittänyt asiaan huomiota, Sattumalta sai eräs henkilö, jolle asia tuntui mielenkiintoiselta, tietää tästä unohtumaisillaan olevasta tarusta, johon mahdollisesti tullaan kiinnittämään enempikin huomiota.
Kysymyksessä oleva paikka on luultavasti aikasemmin sijainnut mainehikkaan Valkjärven rannalla, vaikkakin vuosisatojen kuluessa matka järveen on kasvanut 500 metriksi. Kuinka vanha tuo kalmisto lienee, siitä ei toistaiseksi ole tietoja koska paikkakunnan kirkon arkistossa säilyneet vanhimmat kirjat ovat peräisin vasta isonvihan ajoilta, eivätkä nämä sisällä mitään tietoja kysymyksessä olevasta paikasta. Lähellä sijaitsevat paikannimet sellaiset kuin Pappilan mäki, Pappilan haka j.n.e. viittaavat kuitenkin siihen, että paikalla on joskus voinut olla pappila, mahdollisesti myös joku rukoushuone, josta ei kuitenkaan ole säilynyt jälkeäkään nykypäiviin asti, paitsi kansan taruissa.
Mitään tutkimuksia ei toistaiseksi ole vielä paikalla toimitettu, mutta joka tapauksessa on asia sen arvoinen, että jo seurakunnan puolesta olisi asiaan kiinnitettävä huomiota ja jos aihetta ilmaantuu ryhtyä toimenpiteisiin, että tämä historiallinen kalmisto tulisi saamaan sille kuuluvan arvonsa ja edes aidalla eroitetuksi muusta metsämaasta.
Mikäli kerrotaan pitäisi Valkjärven rannalla löytyä myös muistomerkkiä jo kivikauden ajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti